Несигурността на  границата ни ли е причината две държави –

...
Несигурността на  границата ни ли е причината две държави –
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов за novini.bg: За да сме в Шенген, трябва да осигурим неприкосновеност на границата ни

Несигурността на  границата ни ли е повода две страни – Нидерландия и Австрия, да откажат присъединението ни към Шенген? Кой носи отговорност по тази причина за браздата ни да се приказва като за разграден двор? Нагласен и умишлен или истинен  бе репортажът на Sky News, пуснат преди ден? Реално, подготвени ли сме за Шенген? Разговарям с специалиста проф. доктор Николай Радулов. Той е лекар на науките, съветник по проблемите на националната сигурност. Бил е секретар на Министерство на вътрешните работи в държавните управления на Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и Иван Костов  Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ " Кирил и Методий " (СОУ " Уилям Гладстон " ) -. Преподава по проблемите на националната и интернационалната сигурност в Нов български университет.



Нашата зелена граница /б.а. по земя/ не е в прелестно положение. Това оборудване, за което приказваме от години, в действителност съставлява една телена ограда, която не е с най-хубавата структура. И другаде се вършат такива уреди, само че са по-различни – по-високи, с междинна бодлива тел и така нататък

Първоначалният модел, по който трябваше да се построи структурата, беше двуредна ограда, само че в реалност в този момент тук-там е двуреда, другаде не е. По цялото й продължение би трябвало да има система за електронно следене по тази причина какво се случва по синора и за ранно обявяване. Това е част от концепцията за интелигентна граница, модул от който е Шенгенската осведомителна система. Само че тя е модул, ориентиран към Граничен контролно-пропусквателен пункт, а в този момент приказваме за зелена граница отвън местата, позволени за прекосяване.

Но от там на процедура минават големи тълпи от мигранти.

Те основават проблеми, защото авансово си унищожават документите, с цел да не може да се разбере кои са те и че нямат право на какъвто и да е статут в по-богатите страни от Европейски Съюз, към които се целят. Всичко това основава огромна напрежение в съюза.



Министерство на вътрешните работи би трябвало да пази българската граница. Има и един колорит, който регламентира и въоръжените ни сили да дават отговор за това, само че то би трябвало да е за запазване на въздушното ни пространство, макар че не е категорично нормативно упоменато. Затова може да се одобри, че в процеса по опазването на браздата би трябвало да се включи и МО.

Проблемът, който имаме в този момент по отношение на приемането ни в Шенген, е че две страни - Нидерландия и Австрия имат доводи срещу това.

Смятам, че техните претекстове са рационални, защото става въпрос за външните граници на Европейски Съюз.

Ние имаме аргумента, че сме изпълнили всички условия за този банкет, само че не е доста прецизен. Изискванията са свързани с Шенгенската осведомителна система и те касаят единствено граничните пунктове.



Разбирате, че звучи неуместно да имаме супер съвременни ключалки на вратите, само че пък да са ни разрушени прозорците и стените и през тях да може да влиза всеки, който пожелае.

Идеята на Шенген е да могат жителите на Европейски Съюз, членове на Шенген, умерено да пътуват, без забавяния и затруднения, стоките и товарите също да се движат безпроблемно, без големи опашки и така нататък Това за нас е сериозен проблем. За да се реализира тази херметичност на външните граници на Шенген, би трябвало да има сигурност на местата за прекосяване на хората, само че да има надеждност и на цялото ограждение.

Ние не можем да го реализираме. Нидерландците приказват за корупция, за проведена престъпност за липса на господство на закона. Вярно е. Както е правилно и че за сигурността на границата до момента са изхарчени близо 0,5 млрд.лева, само че резултатите са плачевни. Това значи, че тези средства не са изхарчени по предопределение и са отишли в нечии джобове. Всички си спомняме, че оградата още не бе достроена, когато взе да се срутва и единствената мярка, която се взе тогава, бе да забранят на жителите да влизат в периметъра й! Филмът на Елена Йончева  Елена Йончева Елена Йончева е български публицист. Родена е на 27 май 1964 година в град София. Йончева е работила в ясно сподели, че телената ограда по браздата наподобява на дувара на нечия вила и е елементарно преодолима от мигранти и животни.

Колкото до репортажа, излъчен от Sky News, има съществени съмнения по отношение на истинността му.

Става дума да огромна група мигранти, към 60 души, нападащи полицейски патрул с камъни, дървета, колове. Това основава смъртоносна заплаха за граничните патрулни двойки. Видеото демонстрира единствено мигрантите и не излиза наяве дали или кой е стрелял. Факт е, че нарушителите са нападателни и употребяват огнестрелно оръжие. Затова нашия вътрешен министър разпореди граничарите да употребяват дългоцевно оръжие за отбрана.

Аз не считам, че има политически план в това да се излъчи този репортаж тъкмо, когато двете страни ни порязаха за Шенген. Знаете, че има доста правозащитни организации, които повече съблюдават не за правото и използването му, а за човешките права на мигрантите и считам, че тъкмо те са в основата на разпространяването на този репортаж.

Личното ми мнение е, че с цел да сме изцяло подготвени за Шенген, би трябвало в действителност да осигурим цялост на границата ни. Как да отхвърляме обстоятелството, че през нея в действителност минават доста незаконни мигранти, които се откриват в развитите страни от Европейски Съюз?!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР